Vali üks köögiviljakultuur ja üks maitsetaim (ei pea lähtuma nimekirjast) ning koosta nende kohta ülevaatlik ja taime iseloomustav materjal. Materjal peab sisaldama taime välimuse ja kasvukoha kirjeldust, keemilist koostist (nt C-vitamiini sisaldus jne), kasvatamise võimalusi (nt ettekasvatamine, otsekülv). Lisada võib tuua infot rahvameditsiinis ja taimekaitses kasutamise kohta (nt taim on põletikku alandava toimega, leotisega saab tõrjuda lehetäisid vms). Kindlasti lisa teksti juurde pilt taimest. Kindlasti ära unusta kasutatud materjalide loetelu lisamast.
Harilik
paprika
Capsicum annuum (punapipar, punane
pipar, maguspipar, türgi pipar; capsa
– kapsel, annuum - aastane)
Sugukond:
maavitsalised SolanaceaePerekond: kirbik Capsicum
Kirbikute perekonna kultuurliigid: Capsicum pubescens, Capsicum pendulum, Capsicum frutescens ja Capsicum annuum.
Harilikku paprikat kasvatatakse kultuuris üheaastasena, looduses
tegelikult mitmeaastane taim.
Maitse
järgi (kapsaitsiini sisalduse järgi) eristatakse maguspipart ja kibepipart. Paprikana
käsitletakse eelkõige liigi magusamaitselisi sorte. Kibedamaitselised sordid –
kibepiprad.
Perekond
Capsicum pärineb Lõuna-Ameerikast.
Harilikku paprikat kasvatati Tšiilis 700 a eKr. Indiaanlased kasutasid liha
säilitamiseks soola asemel jahvatatud kibepipart. Kolumbus tõi kibepipra kaunu
Euroopasse Hispaaniasse 15. sajandi lõpul. Peale Balkani poolsaare hakati
esmalt kasvatama ka Türgis (Ungaris, mis osaliselt oli liidetud Türgiga). Edasi
levis Aafrikasse ja Indiasse. Eestis on paprikat kasvtatud 19. sajandist kasuhoonetes
mõisates ja eluruumides.
![]() |
Paprikataim, võrse ja vili http://entsyklopeedia.ee/artikkel/paprika2 |
Juurestik. Sammasjuur, rikkalikult hargnev, rohkelt külg- ja lisajuuri. Kasvukohale
istutamisel peaks paprikaistik olema õitsemise või esimeste viljaalgmete faasis
(65-70 päeva vanune), mil juurestiku kasvamise aktiivsus tavaliselt väheneb.
Juurte kasvule avaldab negatiivset mõju ümberistutamine ja juurekava
taastumisvõime on nõrk. Paprikaistikuid on soovitatav kasvatada
pikeerimiseta ja ümberistutamiseta.
Vars. Algul rohtne, viljade valmimise ajaks alumine osa puitub, sageli ka
korgistub. 4-5-kandiline. Kääbusvormidel lühikesed sõlmevahed, hargnemine
piiratud, kõrgekasvulised pikkade sõlmevahedega, paljukordse hargnemisega.
Peavars 5-20 cm. Peavarrelt arenevad teise järgu lühivõrsed, neist kolmanda
järgu võrsed (kuni neljanda või viienda järguni). Võrsed on haprad, mistõttu
tuleb olla ettevaatlik taime hooldamisel, viljade koristamisel. Paprikal eristatakse
tüvivorme, pool-tüvivorme ja põõsasvorme. Viljakest on pealt nahkjas ja läikiv,
lihaka sisuga, viljasein 1-8 mm. Väikese läbimõõduga viljad on tavaliselt
kahekambrilised, suure läbimõõduga viljad mitmekambrilised. Tavaliselt kaalub
vili 50-200 g. Olenevalt sordist on taimel 5-45 vilja (Eesti tingimustes).
Leht. Leherootsuga, siledaservalised, süstjad või munajad, läikivad. Meie oludes
kasvatatavatel sortidel on taimel tavaliselt kuni 300 lehte.
Õis. Mõlemasugulised.
Tavaliselt moodustub igal külgvõrsel üks õis võrse hargnemise kohas. Õied valge
või kollaka, harva lillaka krooniga. Tavaliselt moodustub taimel 50-100 õit.
Õisi on vähem, kui viljad jäetakse taime külge kuni täielik valmimiseni.
Paprikataim hakkab õitsema 40-60 päeva pärast tärkamist. Kibedate sortide
õietolmu magusate sortide õitele sattumise vältimiseks tuleb magusaid ja
kibedaid sorte kasvatada eraldi. Õite viljastumisele ja viljade
moodustumisele mõjub negatiivselt liiga kõrge temperatuur (üle 30-33˚C) ja
liigne õhuniiskus.
Vili. 2-4-pesaline ebamari. Koosneb viljakestast ja vohavaks kasvanud
platsentast, millel arenevad seemned. Paprika söödav osa viljakest moodustab olenevalt
sordist 60-89% vilja kogumassist. Viljade kuju: ümar-lapik, kerajas, ovaalne,
munajas, kuubikujuline, prismakujuline, silinderjas, püramiidjas,
tömp-koonusjas, piklik-koonusjas, londikujuline ja vahepealsed vormid. Värvilt
eri tooni punased, kollased, oranžid, rohelised, lillad, pruunid, olenevalt
sordist. Seemned on kollased või kollakasvalged, lamedad, neerjad, krobelised,
idanemisvõime kaotavad kiiresti (kuni 5 aastat). 1000 seemne mass on 5-8 g.
![]() |
Viljad http://www.wyevalegardencentres.co.uk/item/Vegetable-Plants/Red/U46 |
Täiskasvanud hariliku paprika viljad koristatakse (lõigatakse
aiakääridega, kuna võrsed haprad) rohelistena, so tehnilises küpsuses, et
taimedelt saadav saak ei väheneks. Viljad paigutatakse pimedasse jahedasse
(9-12˚C) ruumi järelvalmima, siis omandavad ka sordile iseloomuliku värvuse. Täisküpseid
vilju hoitakse -1˚C kuni 1 ˚C juures
(säilivad 1,5-2 kuud) või sügavkülmutatakse. Üksikud viljad võib hoida taimel täisküpsuseni,
et saada värvunud vilju ja seemneid.
Kasvutingimused
Väga valgusnõudlik. Varjus varisevad
õiepungad ja viljaalgmed, lehed kolletuvad, taime vegetatiivosad muutuvad
hapraks. Valguse vaeguse korral pikeneb arengufaaside kestus. Paprikataime
arengut mõjutab tugevasti päeva pikkus. On leitud, et paprikataime areng
kiireneb, kui päeva pikkust lühendada 12 tunnini tärkamisjärgsel perioodil
(10-15 päeva).
Eesti oludes
kasvatatakse harilikku paprikat peamiselt kasvuhoones. Soojal aastal võib
kasvatada katteta, päikeselises tuulevarjulises kohas, müüri, seina või tara
ääres, verandal, rõdul. Lillekastides. Toatingimustes võib avara lõuna- või
läänepoolse akna ääres kasvatada madalakasvulisi dekoratiivseid väikeseviljalisi
sorte.
Temperatuuril
25-30 ˚C tärkavad taimed 5-7 päeva
pärast. Taime arenguks sobiv temperatuur on 20-30 ˚C. Taimed hävivad
temperatuuril alla -0,3 ˚C. Temperatuuril üle 35 ˚C õied, sigimikud varisevad.
Viljade tekke ja kasvamise ajal vajab taim vett 3,5-4 l/m2
ööpäevas. Halvasti mõjub mulla läbikuivamine, liigniiskus. Optimaalne suhteline
õhuniiskus peaks olema 60-80%.
Muld. Huumuserikas, suhteliselt kerge lõimisega, hea
läbilaskvusega, rohkelt orgaanilist ainet sisaldavad saviliiv- ja kerged
liivsavimullad. Sobib turvassubstraat. Sobib tomatikasvatuseks mõeldud
substraat. Optimaalne kasvukeskkonna pH on 6,0-6,6. Viljade moodustumise
alguseni, kui juurestik ei ole piisavalt välja arenenud, vajab paprika rohkelt
fosforit. Lämmastikuvajadus on suurim enne õitsemist ning viljade moodustumise
ja valmimise ajal, kaaliumivajadus viljade tekkest kuni valmimiseni. Kaltsiumi
ja magneesiumi vajadus kogu kasvuperioodi vältel. Väetamiseks sobib hästi
kompost või kõdusõnnik. Suurtootmises kasutatakse ka sünteetilisi
kasvusubstraate (kivivill), võimalik kasutada ka vesiviljelust.
Eesti
tingimustes tuleb paprika kasvatamiseks istikud
ette kasvatada. Kasutada võib ostetud seemneid või omakasvatatud/ise korjatud
seemneid. Viimasel juhul korjatakse külvamiseks välja raksemad seemned. Selleks
valmistatakse 3-5% keedusoolalahus, puistatakse seemned lahusesse, segatakse
paar minutit ja jäetakse segu paariks minutiks seisma. Lahus koos pinnale
kerkinud seemnetega valatakse minema. Seemneid võib töödelda viirushaiguste
vastu – asetatakse 20 minutiks 1% kaaliumpermanganaadi lahusesse, pestakse
veega ja tahendatakse. Tärkamise kiirendamiseks võib seemeneid enne külvi
toasoojas vees 12 tundi leotada, misjärel tuleb tahendatud seemned kohe
külvata. Külvatakse märtsi keskel või lõpus. Külvikassettide või –kastide,
pottide täitmiseks kasutatakse paraja niiskusega turvassubstraati. Substraat
hoitakse niiske (külvi võib katta kilega). Istutamiseks sobival taimel on
formeerunud 3-4 lehega külgharud, taim õitseb või on juba moodustunud esimesed
viljaalged. Taimed istutakse mai lõpus või juuni algul kasvuhoonesse lõuna- või
läänepoolsele peenrale (teised taimed ei tohi päikest varjata, nt tomat). Ei tohiks
istutada sügavale, kuna juured on soojanõudlikud ja areneva paremini pindmises
soojas õhurikkas mullakihis. Istutustihedus 6-10 taime/m2.
Keemiline koostis. Varieerub suurtes piirides,
olenevalt vilja suurusest, sordist (magus või kibe, palju sorte),
kasvutingimustest jm.
Kuivainesisaldus
(suhkrud, tärklis, toorkiud, pektiinained, hemitselluloos) tehnilises küpsuses
(viljad rohelised) keskmiselt 12%, füsioloogilises küpsuses (viljad punased,
kollased jne) keskmiselt 9,5%. Viljakesta kuivaines suhkruid 24-66%, olenevalt küpsusastmest on viljade seintes
suhkruid keskmiselt 2,5-5,5%. Valgud
– keskmiselt 0,93-1,32%. Nitraate vähe. Rasvad
– vähe, kuivaine kohta 0,9-3,9%, seemnetes kuni 20% kuivaines.
Eeterlikud õlid – põhjustavad spetsiifilise aroomi, kuivaine kohta
0,1-1,25%. Mineraalaineid 1-11% kuivaines – K (üle 50%), Na, P, Ca, Mg, S, Fe,
Si, Cl jm.
Vitamiinid. Paprikamahlas leidub kapillaarsete veresoonte seinte
läbitavust mõjutav, kilpnäärme tegevust ergutav, vaimset arengut soodustav
toimeaine vitamiin P (sisaldub ka tsitrusviljades - tsitriin). Tihedas seoses
toimivad vitamiin P ja askorbiinhape (C-vitamiin).
Askorbiinhappe
sisalduselt ületab paprika teisi köögi- ja puuvilju (v.a kibuvitsamarjad, must
sõstar) – 100-300 mg 100 g toormassis (inimese päevane C-vitamiinivajadus on 75
mg). Taime küljes üle valmides või pikemaajaliselt toatemperatuuril
säilitamisel viljades askorbiinhappes sisaldus väheneb. B-grupi vitamiinidest
sisaldab paprika B1- (tiamiin) ja B2-vitamiini
(riboflaviin). Paprikas leidub foolhapet ja nikotiinhapet.
Karotinoidid. Sisaldus kõrge. Oranžides viljades on karotinoide 10
korda, punastes 35 korda rohkem kui rohelistes.
Kapsaitsiin (C18H27O3N) –
põletava ja terava maitsega ühend, lahustub kergesti piirituses, eetris,
orgaanilistes lahustites, söögiisu tõstja, ergutab kõhunäärme tegevust.
Kibedamaitselised sordid sisaldavad kapsaitsiini mitukümmend korda rohkem kui
maguspipar.
Kasutamine rahvameditsiinis
Suure
vitamiinisisalduse tõttu on hariliku paprika viljad heaks vahendiks hüpo- ja
avitaminooside profülaktikas ja ravis. Tugevdab veresooni.
Seedehäired
(düspepsia): enne sööki juuakse 100-200 m värskelt pressitud paprikamahla 3
korda päevas.
Pisarakotipõletik
(dakrüotsüstiid): 100-200 m värskelt pressitud paprikamahla koos supilusikatäie
meega enne sööki 3 korda päevas.
Aneemia, hüpo-
ja avitaminoos, puhitised, jõuetus, kehv söögiisu, kõrgenenud kolesteroolitase,
stress, toksiliste ainete väljutamine: süüa maguspipart värskelt 1-2 korda
päevas.
Magusa
paprika söömine normaliseerib rasunäärmete ja limaskestade funktsioone,
näidustatud vistrike puhul, mädapaisete, odraiva, ohatiste korral, tugevdab juukseid
ja küüsi.
Vastunäidustused: raskekujuline stenokardia, südame rütmihäired,
hüpertoonia, mao haavandtõbi, gastriit, koliit, krooniliste maksa- ja
neeruhaiguste ägenemine, hemorroidid, närvisüsteemi kõrgenenud erutus, epilepsia,
unetus.
Hariliku paprika sorte: ´Gourmet´
(varajane, saagikas), ´Gypsy´ (varajane, saagikas), ´California Wonder´(keskvarajane),
`Dutch Treat´ (varajane), ’Podarok Moldovõ´ (keskvarajane, taim kompaktne, kuni
10 taime/m2), ´Polka´ F1 (varajane suureviljaline hübriid), ´Sirtaki´(kiiremini
kasvavaidsorte), ´Red Tinkerbell´ (minipaprika, punased viljad 2-5 cm
läbimõõduga 15-30 g, magusad).
Selteret
OÜ ja Räpina Aianduskooli paprikakatse:
Aed-mustköömen
Nigella sativa (niger – must)
Sugukond:
tulikalised RanunculaceaePerekond: mustköömen Nigella
Päritolu. Lõuna-Aasia, Edela-Aasia.
![]() |
Aed-mustköömen http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aialeht/kolm-maitsetaime-kolm-retsepti?id=63855152 |
Vars sirge, peenike, kandiline, hästi harunev.
Lehed kaheli- või kolmelisulgjad, ja kitsaslineaarsete 1-2 mm laiuste osadega, ülemised osad koondunud kattena õie ümber.
Õis: tupplehed on muundunud suurteks kroonlehtede sarnasteks, sinised. Kroonlehed on moondunud nektaariumideks. Õitseb augustis-septembris.
Vili on suur kapslikujuline kõrglehtedega kukkurvili, mis muutub valmides suureks ja sisaldab rohkearvuliselt mustjaid seemneid (sarnased sibulaseemnetega). Seemned praktiliselt lõhnatud, katki närides tunda mahedat punesarnast, kergelt mõrkjas-suitsust maitset.
![]() |
Vili http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Poland/West/Zachodniopomorskie/Olecko/photo324713.htm |
Kasvukoht. Parajalt niiske ja kergem muld, päikeseline
kasvukoht. Talub halvasti liigset niiskust ja kuivust.
Keemiline koostis. Eeterlikke õlisid seemnetes 0,8-1,5%. Seemned sisaldavad tsinki, vaske, rauda, kaltsiumit, foolhapet, B-vitamiine jne.
![]() |
Seemned http://thelowhistaminechef.com/plant-seeds-treat-nasal-allergies-better-than-steroid-spray/ |
Kasvatamise võimalused
Vähenõudlik.
Paljundatakse seemnetega, mis külvatakse oktoobris või mai algul avamaale ~2 cm
sügavusele. Tärkavad umbes nädalaga. Optimaalne idanemistemperatuur on 18˚C. Seemente idanevus
säilib 2-3 aastat. Tiheda külvi korral, 3-4 lehefaasis harvendatakse 5-10 cm
reavahele. Kasvuperioodil kastetakse 4-5 korda parema seemnesaagi saamiseks.
Koristatakse, kui lehed ja varred kolletuvad, varred riputatakse kimpu seotult
kuivama ja järelvalmima.
Kasutamine
Kuivatatud
seemneid kasutatakse sarnaselt harilikule köömnele pagari- ja
kondiitritööstuses, leiva- ja saiataignas, vürtsina kala- ja lihatoitudes,
kurgi, kapsaste, arbuusi hapendamisel ja soolamisel, puistatakse kringlitele,
küpsistele. Seemned sobivad võileibade ja külmlauatoitude kaunistamiseks.
Võib
kasvatada ilutaimena, kuigi suvelillena kasutatakse rohkem türgi mustkööment (Nigella damascena). Kuivatatud varred viljadega sobivad kuivlilleseadetesse.
Järvan, M., Vihermets, L. Paprika aias ja köögis. Tln: Maalehe Raamat 2002
Niiberg, T. Maitsvad lilled. Maalehe Raamat 2010
Pihlik, U. 100 maitsetaime. Ajakirjade Kirjastus 2006
http://www.seemnemaailm.ee/index.php?GID=17063
http://www.umami.ee/epood/Aed-mustkoomen-ehk-kalonji-100g/
http://www.wikipedia.org/
Harilik paprika - väga põhjalik, info edastatud loogiliselt ja selgelt. Töö andis paprika kasvatamisest hea ülevaate, samuti sain teada palju uusi fakte. Lugemise ajal tekkis kohe isu süüa ära mõni mahlane ja magus paprika! Pärast lugemist on hea kindel tunne asuda ka ise paprikaid kasvatama - loetu baasil saan valida meelepärase sordi ja tean ka, kuidas edasi tegutseda, et edukalt maitsvate küpsete viljadeni jõuda. Sordivalikul on palju abi tööle lisatud lingist.
VastaKustutaAed-mustköömen - tore ja huvitav taimevalik, sest tegemist ei ole väga levinud maitsetaimega. Võrreldes paprikaga oli infot veidi vähem, võimalik, et seda oli ka vähem leida. Lõpupoole tulid töösse sisse mõned näpuvead, mis tekitas mulje kiirustamisest. Üldmulje siiski positiivne ja huvitekitav - hangin kindlasti ka endale aed-mustköömne seemneid ja katsetan nendega köögis.
Kristiina
Paprika seemneid võib juba veebruaris külvata. Põhjuseks suhteliselt aeglane ja pikaldane kasv.
VastaKustutaAed-mustköömne valik on positiivselt üllatav. Tegemist on taimega, mida meil, Eestis kasvavatatakse pigem suvelillena, nii tema rukkilille meenutavate õite kui ka dekoratiivsete viljade pärast.